Sıkça Sorulan Sorular
İşitme cihazları, işitme cihazı tamiri, bakımı, aksesuarları ve işitme ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.
İşitme cihazına karar verirken belirli ölçütler göz önünde tutulur. İşitme kaybının derecesi, işitme kaybının hangi frekanslarda olduğu, konuşmayı anlama derecesi, kulaktaki hastalığın ne olduğu ve hastanın tercihi önemlidir.
Sadece bir kulakta işitme kaybı olduğu durumlarda o kulağa işitme cihazı takılması gerekir. Her İki kulakta birden işitme kaybı var ise işitme cihazın hangi kulağa takılacağına duyulan sesi anlama yüzdesine bakılarak karar verilir. Ancak tek yönlü işitmenin arttırılması sesin yönünün ayırt edilmesi açısından zararı olabilir. O nedenle her iki kulağa işitme cihazı takılması daha faydalıdır.
Hayır. İşitme cihazlarının kulağı tembelleştirmesi ya da mevcut hastalığın ilerlemesine sebep olması gibi bir durum söz konusu değildir.
İşitme kaybınızla birlikte tam olarak duyulmayan sesler beyin tarafından algılanmadığı için zamanla bu sesleri unutmaya başlarsınız. “Duyuyorum ama anlamıyorum” şikâyetiniz sesleri/konuşmaları eksik duyduğunuzun ve bu sebeple unutulan kelimelerin/hecelerin olduğu anlamına gelmektedir. İleriki zamanlarda cihaz kullansanız dahi unutulan seslerin ve anlama yeteneğinin geri kazanılması çok zordur. İşitme cihazları, zamanla azalmış anlama yeteneğinizi geri getirmez. Son teknoloji işitme cihazları, sesleri duymanız ve anlamanız için harcadığınız eforu azaltır ve beyne sağlanan destekle birlikte mevcut anlama yeteneğinizi maksimum seviyede kullanmanızı sağlar.
Sesleri doğru algılayıp doğru yorumlamak için iyi işiten “iki” kulağımızın olması gereklidir. İşitme kaybı olan insanların yarısından çoğunda iki taraflı İşitme kaybı vardır.
Nasıl ki iyi görmek için iki gözümüzü kullanıyorsak ve nasıl ki gözlerimizle ilgili bir problem olduğunda çift camı gözlük kullanıyorsak aynı şekilde çift taraflı İşitme kaybında da çift cihaz kullanılması gerekir. Çift taraflı İşitme cihazı kullanımı, kulak tarafından algılanan ses sinyallerinin niceliğini ve niteliğini arttırır.
İki taraflı cihaz kullanmanın en önemli faydaları;
- Sesin geldiği yönü tayin etme yeteneğiniz düzelir
- Gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamanız kolaylaşır
- Kulak tembelliği riski azalır
- Daha dolu, zengin ve rahat bir dinleme ortamına sahip olmanızı sağlar.
- Kulaktaki işitme dengesini sağlar
- 360 derece duymamızı sağlar.
- Kulak ve beyni yormadan daha düşük kazançla iki kulakta duymamızı sağlar.
- Doğal işitmeye en yakın işitmeyi sağlar.
Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan NET SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır:
- 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1458 TL, veli emekli ise 1.822,50 TL
- 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 1296TL, veli emekli ise 1.620,00 TL
- 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 1215 TL, veli emekli ise 1.518,75TL
- 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 810 TL, emekli ise 1.012,50 TL
Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.
İşitme kayıplı kişi Devlet Hastaneleri veya Üniversite Hastanelerinin Kulak Burun Boğaz bölümlerine muayene için gitmelidir. Bu muayene esnasında KBB hekimine işitme problemi olduğunu söylemelidir. Kulak anatomisinin hekim tarafından muayenesinin ardından KBB hekimi gerekli gördüğü hastalarda işitme testi isteyecektir. İşitme testinden sonra işitme cihazı raporu ve reçetesi yazılmaktadır. Raporların geçerlilik süresi 4 ay, reçetelerin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. SGK güvencesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nın verdiği katkı tutarını düşerek işitme cihazınızı merkezimizden alabilirsiniz. İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için getirilmesi gereken belgeler ise Sağlık kurulu raporu (e-rapor), reçete (e-reçete şifresi) ve odyometri test sonuçlarının aslıdır.
Devlet aynı kulak için beş yılda bir ödeme yapmaktadır. 5 yılı doldurmuşsanız SGK üzerinden cihaz alabilirsiniz. Bunun kesin cevabı için merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Markalara, modele ve işitme kaybına göre değişmektedir. Fiyatları 2500 TL – 20.000 TL arasındadır.
İşitme cihazınız için gerekli olan pilleri merkezimizden ve diğer işitme merkezlerinden satın alabilirsiniz. Boyut olarak saat piliyle aynı olsa bile asla saat pili almayınız, voltaj ve omaj değerleri farklı olabileceğinden cihazınıza zarar verebilir.
İşitme cihazı pili olduğuna ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Pilin üzerindeki etiketi çıkartıp 3-4 dakika bekledikten sonra pili cihaza takın, bu sayede pilin ömrünü biraz da olsa uzatmış olursunuz. Gece yatarken pili cihazın içinden çıkarırsanız pil temas noktalarında oluşabilecek oksitlenmeyi ve pilin cihaza akma ihtimalini büyük ölçüde önlemiş olursunuz. Atık piller doğaya zarar verecek kimyasallar içerdiği için pillerinizi mutlaka yakınınızdaki atık pil kutularına atın ya da biriktirip işitme merkezinizdeki atık kutularına atın. Piller yutulduğunda ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Bu yüzden çocuklarınızdan, zihinsel engellilerden ve evcil hayvanlarınızdan uzak tutun, haplarınızla aynı yerde saklamayın. Çocuğunuzun işitme cihazının pil kilidini devamlı kapalı tutun ve pillerini siz değiştirin. Pillerinizi şarj etmeye çalışmayın ve ateşe atmayın. Biten pillerinizi cihazın içinde bırakmayın.
- Cihazınızı rutubetli ve nemli yerlerde bırakmayınız.
- Sudan uzak tutunuz.
- Kulak kalıbını 10-15 günde bir kez mutlaka yıkayınız ve kuruladıktan sonra işitme cihazına takınız.
- Kullanmadığınız zamanlar pili cihazınızın içinde bırakmayınız, aksi taktirde pil işitme cihazınıza zarar verebilir.
- Cihazınızı en az 6 ayda bir garanti süresi içinde ücretsiz teknik servislerimizde genel bakıma verip cihazın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
- Kulağınıza cihazı takmadan önce mutlaka kulağınızın temiz olup olmadığını kontrol edin
İşitme cihazına alışma süreciniz; yaşınıza, işitme kaybınızın şekli ve derecesine, ne kadar süredir işitme kaybınızın bulunduğuna göre değişkenlik gösterebilir.
Cihazı kullanmaya başladığınız andan itibaren sabırlı olmalısınız ve kendinize zaman tanımalısınız. Alışma sürecinizde cihazınızdan aşırı derecede rahatsız olursanız 1-2 saatlik bir süre cihaz kullanımına ara verebilirsiniz. Ancak gün içinde cihaz kullandığınız toplam süreyi her gün arttırınız. Bu alışma sürecinde size yardımcı olacaktır. Cihazınıza hemen alışmayı ve bu yeni yaşantınıza hemen ayak uydurmayı beklemeyin; alışma süreciniz 1 ile 1,5ay arasında olacaktır. Ancak bu süreyi uzatmak ya da kısaltmak sizin elinizdedir.
Unutmayınız ki, işitme cihazı kullanmaya ilk başladığınızda sadece duymak istediklerinizi değil, duymak istemediğiniz sesleri de duyacaksınız. Çevredeki istenen ve istenmeyen tüm sesleri bir anda duymaya başlamak ilk zamanlarda sizi rahatsız edebilir.
Cihazın ses seviyesini ayarlarken kendi sesinizden rahatsız olmayacak kadar sesini açınız.
- Hafta
- Cihazınızı sadece evde kullanınız.
- Günlük 3-4 saatle kullanmaya başlayınız.
- Cihazınızı rahat duyabileceğiniz şekilde ayarlayınız.
- Evde dolaşırken mümkün olduğunca değişik sesleri dinlemeye çalışın (kağıt hışırtısı, kapı sesi, telefon zili vs.)
- Kendinizi yorgun ve sinirli hissederseniz, cihaz kullanımına 1-2 saat ara verip tekrar cihazınızı takabilirsiniz.
- Yüksek bir sesle gazete, dergi, kitap yazılı yayınlar okuyup kendi sesinizi kontrol ediniz.
- Karşınızdaki kişi ile önce yüzüne bakarak, sonra da bakmadan konuşulanları anlayıp anlamadığınızı kontrol edin. Başlarda konuştuğunuz kişiyle yüz yüze olmak konuşmaları daha iyi anlamada size yardımcı olacaktır.
- Hafta
- Günlük kullanımınızı 7-8 saate çıkarınız.
- Evde pencere ya da kapı çarpması, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge gibi değişik sesler dinleyip bu seslere alışmaya çalışınız.
- Duyduğunuz sesin kaynağını, yani sesin nerden geldiğini anlamaya çalışınız.
- Televizyondaki haberleri izlemeye çalışınız.
- Hafta
- Artık evde sürekli kullanabilirsiniz.
- Dışarıda da artık 3 saat kullanmaya başlayınız.
- Küçük gruplar içerisinde cihazınızı takmaya başlayabilirsiniz.
- Ayırt etmekte zorlandığınız kelimelerin listesini çıkarın ve bu listeyi başka birine okutup önce okuyan kişinin yüzüne bakarak sonra da bakmayarak tekrar etmeye çalışınız.
- Artık evden cihazınızla çıkıp doğal sesleri dinlemeye başlayabilirsiniz. Konuşmalarda anlamadığınız bir kelime olduğunda tekrarlatınız.
- Kalabalık ortamlarda mümkün olduğu kadar tek bir kişiyle konuşmaya çalışınız.
- hafta sonunda artık cihazınızı evde ve dışarı da sürekli kullanabilirsiniz.