2007'den bu yana

Ekol İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi; 2007 yılından bu yana işitme problemi ile ilgili çalışmalar yapıyor, hızlı, kaliteli, güvenilir ve memnuniyet öncelikli çözümler üretiyor

Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Tinnitus tam olarak nedir?

Tinnitus, gerçek bir ses olmadığında ses algılanmasıdır.

Tinnitus’un nedenleri çeşitlendirilebilir, ancak iki farklı kategoriye ayrılabilir: Tonal ve tonal olmayan.

Tonal kulak çınlaması, duyulan sesin, zil sesi, ıslık çalması veya uğultu gibi iyi tanımlanmış bir frekansla algılanmasını ifade eder. Bu en yaygın tinnitus şeklidir. Tinnitus’un tonal olmayan formları tıklanma, uğultu ve çatırdama gibi seslerden oluşur.

Tinnitus neden olur?

Kulak çınlaması oluşumuna yol açan birçok neden vardır.

  • Yaşlanma: Bazı kulak çınlamaları yaşa bağlı işitme kaybıyla ilişkilidir. Yaşlandıkça kulaklarınızdaki sinir lifi miktarı azalır ve kulak çınlaması ile ilgili işitme sorunlarına neden olabilir.
  • Gürültü: En yaygın çınlama nedenlerinden biri gürültüdür. Yüksek sesli müzik, silah atışı veya patlaması, inşaat veya bahçe makinelerinden gelen gürültüye maruz kaldıysanız, kendinizi kulak çınlamasından muzdarip olarak bulabilirsiniz.
  • Kulak kiri: Bazen kulak kiri tıkanıklığı da çınlama sorununa yol açabilir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçların da yan etki olarak tinnitusa yol açabildiği düşünülmektedir.
  • Diğer: Üst solunum yolu enfeksiyonları ve çene eklemi bozuklukları (TMJ) da kulak çınlamasına neden olabilir.

Kulak çınlamasının belirtileri

Çınlamalar hiçbir uyarı vermeden gelebilir, tekrar kaybolabilir veya daha uzun sürebilir.

Sürekli duyduğunuz gürültüye ek olarak stres, uyku sorunları, kaygı ve depresyon da yaşayabilirsiniz. Bunların hepsi kulak çınlamasını daha da kötüleştirerek bir kısırdöngü oluşturabilir.

Bu nedenle, kulak çınlamanızı kontrol edebilmek için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

İşitme cihazları Tinnituste size nasıl yardımcı olur?

Tinnitus özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edicidir Tinnitusla yarışacak bir ses bir saatin tıklaması veya bir radyo, rahatsızlığı azaltacaktır. Bazı doktorlar alçak seşle FM kanallarını dinlemeyi önermektedir: Birçok hasta iki istasyon arasında ayarlanmamış radyonun çıkardığı sesi alçak sesle dinlemekten fayda bulduklarını ifade etmiştir. Böylesine statik bir ses çok rahatlatıcı olabilir. Bu ses beyaz ses olarak bilinmektedir. Bazı hastalar rahatlatıcı ses üreten elektronik aletler kullanmaktadır. Tinnitus maskeleyici, işitme cihazının içine yapılan veya ona eklenen küçük bir elektronik parçadır. Sürekli ama rahatsız etmeyecek bir ses üreterek kişinin kulak çınlamasını unutmasına yardımcı olur.

Çeşitli sesler dinlemek, kulak çınlamanızı yönetmekte faydalı bir araç olabilir. Zaten duymakta olduğunuz seslere rahatlatıcı seslerin eklenmesi, dikkatinizi başınızın içinde duyduğunuz sesler yerine, duymak istediğiniz seslere yönlendirmenizi sağlayarak kulak çınlamasının etkisini hafifletebilir. Örneğin, bir odada sadece tek bir kemanı dinlediğinizi düşünün. Keman tek başına çaldığında sadece ona odaklanabilirsiniz; ancak kemana bir senfoni orkestrası ilave ettiğiniz zaman kemanin sesi daha az belirgin olur ve duyduğunuz ses bütününün bir parçasına dönüşür.

İşitme cihazları çınlamanın azalmasını sağlar mı?

Hem çınlama hem de işitme kaybı olan kişilerde çınlamanın, kullandıkları cihazlar tarafından azaltıldığı veya yok edildiği söylenmektedir. Ancak işitme cihazı sadece tinnitusu önlemek için kullanılacaksa özenli bir çalışma yapılmalıdır. Genellikle işitme cihazı çıkartılınca çınlama ilk durumuna geri döner.

×

Merhaba!

Canlı desteğe hoş geldiniz!
Aşağıdaki bölümden canlı yardıma ulaşabilir ya da mail üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

× Bize Danışın