İşitme Kaybı Nedir?
İşitme Kaybı Nedir?
İşitme kaybı kulağın doğal yapısının zedelenmesi, ses iletim fonksiyonlarını tam yerine getirememesi durumda işitme kaybı oluşur. Ne sebeple olursa olsun iletişim ve duymada başlayan ses azlığı bir işitme kaybıdır.
Normal işitme ise kişinin bulunduğu sosyal ortamın içinde yaşayabilmesi ve çevresiyle iletişimi sağlayabilmesi için gerekli olduğu düşünülen işitme düzeyidir. Ancak normal işitmeden bahsedilebilmesi için sosyal çevrede kişiler arası iletişimde herhangi bir problem yaşanmaması gerekmektedir
İşitme nasıl oluşur? / Nasıl meydana gelir?
NASIL DUYARIZ: Kulaklarımız dışardan gelen sesleri ses dalgası olarak alır ve kulak kanalı yoluyla orta kulağa iletir ve burada da ses titreşimlere dönüştürülür. Bu titreşimler iç kulaktaki kokleaya gönderilir. Koklea içi sıvı dolu ve binlerce ince iç ve dış tüylü hücreleri içeren salyangoz şeklinde bir organdır. Titreşimler kokleada yol açarak sıvının çok ince olan tüylü hücreleri bükmesine neden olur. İnce tüylü Hücreler büküldükçe, sinir sinyalleri işitme sinirleri yoluyla beyne geçer ve beyinde ses olarak algılanır.